lördag 5 februari 2011

Tillval

Vi gjorde en del tillval när vi byggde huset som vi är riktigt nöjda med. Här kommer lite tips om man går i husbyggartankar...
Standardtrappan som ingick i huset var en vanlig enkel trappa i furu. Vi lade till ganska många tusenlappar för att få en mer rejäl o vacker trappa. Ni som har följt bloggen vet att vi egentligen beställde en trappa med eksteg, men fick en helvit. Hursomhelst är trappan en "möbel" som kommer finnas där länge o som är det första man ser när man kliver in genom dörren. Är jätteglad att vi gjorde det tillvalet (jag fick tjata lite på Andreas, haha), trots att minsta lilla dammtuss syns ordenligt på de vita stegen...

I gästrummet samt barnrummet frågade byggarna om vi ville att de skulle bygga in extra hyllor under snedtaket mellan takstolarna. Vi nappade på idén o det gav verkligen lite mer "liv" i väggarna.


I köket gjorde vi en hel del tillval såsom lådor istället för skåp, inbyggnadsugn o mikro samt rostfria vitvaror. Vi lade även till extra för induktionshäll. Lite minus för att man får slänga många gamla kastruller som inte fungerar på hällen, men ojojoj vad fort det går att koka upp o steka till maten!


I hörnet valde vi lådor istället för ett vanligt skåp med hyllor. De är djupa, rymmer mycket o är mer lättöverskådligt. Välspenderade extrapengar med andra ord!


På originalritningen fanns inte dessa extraskåp med. Vi lade till dem o fick extra skåp, extra bänkyta o en yta som används istället för att bara vara en "dö-yta" i köket.


Ingen av oss hade någon erfarenhet av centraldammsugare innan vi flyttade in, men efter ett tips från en vän som byggt hus så slog vi till. Trots en lååååång slang som man behöver dra ut från tvättstugan varje gång man ska dammsuga o trassla upp så är det en helt annan upplevelse att suga med denna om man jämför med en vanlig. Det blir rent o fräscht utan att lukta unket o instängt efteråt. Sen behöver man inte tömma den så ofta o själva "tanken" är gömd uppe på vinden (även detta ett tips från våra byggare).


De "murade" väggarna i det stora badrummet, vinrummet samt i vardagsrummet kostade en del, men dessa väggar ger även de extra "liv" i väggarna o rummen.


Sen har vi aldrig ångrat att vi lade lite extra på en stor kamin o en stor jacuzzi. Dessa tillför en stor mysfaktor o det är värt vartenda öre :-)
Sist, men inte minst, så kostade tomten extra. Men så fick vi också vår drömtomt på Öland, nära bron, med havsutsikt o krypavstånd ner till stranden. Vackrare o bättre kan vi inte bo :-)

2 kommentarer:

  1. Var köpte du de fiffiga hörnlådorna?

    SvaraRadera
  2. Hörnlådorna i köket är tillval hos ballingslöv som vårt kök kommer ifrån :-)

    SvaraRadera